010. Lente bloesems en dieren.

Artikel 10 van 10
€ 18,75 (inclusief btw)

In deze fotopresentatie zien we vooral de lentebloesems en ook de jonge dieren die geboren worden in de lente.

Het is weer lente. Weg met de barre, regenachtige winter. Zon, vogeltjes, bloemetjes en jonge dieren, daar gaan we voor!

Volgens de kalender begint de lente op 21 maart. Dag en nacht zijn even lang. De natuur ontwaakt uit haar lange winterslaap. Voedingssappen stromen weer omhoog naar de takken van bomen en struiken en laten de knoppen opzwellen.

De eerste bloemen verschijnen aan de hagen en in de velden. De bewerkte akkers worden groener, want koren- en koolzaadplantjes groeien opnieuw. Het weer is onbestendig; af en toe schijnt er een waterig zonnetje, dan valt er een maartse bui. Door regen en het smelten van de sneeuw treden beken en rivieren soms buiten hun oevers.

In april komt het plantenrijk echt tot leven. Jonge bladeren ontvouwen zich en tooien de bomen in zachte voorjaarstinten, die uiteenlopen van geelgroen tot oranjerood. De fruitbomen hebben stralend witte bloemen. De tarwe is flink gegroeid en dieper groen van kleur geworden. In de tuin ontluiken de eerste bloemen al. Bloembollen in het najaar gepoot, laten nu hun bloemenweelde zien.

Trekvogels, zoals de zwaluwen, keren langzamerhand terug. De temperatuur is steeds milder, maar soms daalt die nog onder het vriespunt. Als het nu erg koud wordt, kunnen de bloesems van fruitbomen  bevriezen en loopt de hele oogst gevaar.

Na enkele weken zitten de bomen goed in het blad. Langs de paden en in de weilanden trekken de bloemen veel bijen en hommels aan. De witte meidoornhagen bloeien uitbundig, evenals de duizenden gele paardenbloemen, waardoor de velden er prachtig uitzien.

In het nest piepen pasgeboren jongen om voedsel. Hun ouders vliegen af en aan met insecten en larven. De dagen zijn beduidend langer en de temperaturen stijgen. Opnieuw is het leven buiten aangenaam.

Winter, lente, zomer, herfst, winter, lente, zomer, herfst …

Die prachtige kringloop van seizoenen. Altijd hebben mensen de overgang van de seizoenen gevierd. Ieder seizoen heeft invloed op het leven van plant, dier en mens. Misschien is de lente wel het mooiste seizoen van allemaal. Hoewel veel mensen minder afhankelijk van de natuur zijn, van de lente wordt iedereen vrolijk.

Duur fotopresentatie: 62 minuten 

© 2011 - 2024 ccdsmultimedia | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel