016. Oostenrijk deel 1 Tirol het Zillertal en het Kaunertal.

Artikel 6 van 10
€ 18,75 (inclusief btw)

Het adembenemend mooie en vruchtbare Oostenrijkse Zillertal in Tirol is al sinds de 19e eeuw populair bij toeristen. Het gebied heeft vele mogelijkheden voor o.a. dagtochten in de bergen, maar ook als wintersportgebied staat het goed aangeschreven.

Oostenrijkse huizen worden veelal versierd met fleurige bloembakken in de zomer; het klimaat is er altijd wel wat vochtig. De typische klederdrachten en het houtsnijwerk zijn overal wel te verkrijgen en ook hun muziek is alom bekend. 

Het Zillertal is het grootste zijdal van de Inn. Het dal is ruim en groots en 45 km lang. Het eerste en wijdste deel - 32 km tot en met Mayrhofen - is het dichtstbevolkt.

De bodem bestaat uit weidegronden. De hellingen lopen langzaam op, met aan de voet stroken donker dennenbos, die overgaan in steilere hellingen met lichtgroene alpenweiden. Dit geheel is bezaaid met bruinhouten boerderijen en almhutten. De hogere delen zijn weer bebost, en gaan bij de toppen over in witte sneeuwpieken van boven de 3.000 m.

Aan het eind vertakt het dal zich weer in schilderachtige zijdalen, van weiden met steile beboste wanden, die eindigen in de eeuwige sneeuw: de Zillertaler Gründe. Aan de zuidzijde bevinden zich de Zillertaler Alpen. Er zijn twee takken: de Zillertaler Hauptkamm die de grens vormt tussen Oostenrijk en Italië, en de Tuxer Hauptkamm, die van Mayrhofen naar de Brennerpas loopt met de Olperer (3.476 m).

Deze massieven worden bedekt met grote gletsjers. De noordelijke vooralpen bestaan uit leisteen, hebben een vruchtbare bodem en zijn rijk aan mineralen. Het Zillertal wordt ontsloten door een stoomtreintje, dat regelmatig een lange rookpluim door het dal trekt. Aan het einde is een groot stuwmeer gemaakt, het Schlegeisspeicher.

Het dorpje Mayrhofen is een goede uitvalsbasis voor veel bergtochten, hier komen de belangrijkste bovenlopen van de Ziller samen. Het dorpje Finkenberg is de tegenpool van het drukke, bruisende Mayrhofen. Het dorp ligt op 840 meter hoogte en telt slechts 1.500 inwoners. De omgeving is hier schitterend. De dorpjes daar hebben nog duidelijk hun onbedorven charme behouden. De wandelwegen zijn goed met prachtige uitzichten.

Het Kaunertal is een klein zijdal van het Oberinntal en bevindt zich ten westen van de deelstaat Tirol. Het dal is een beschermd natuurgebied en er lopen routes door oeroude bossen en ruisende bergbeken met grazende koeien. Langs de oostelijke oever voert een tolweg, de Kaunertaler Gletscherstrasse, ook wel de mooiste hooggebergteweg in de Alpen genoemd met  prachtige vergezichten.

Duur fotopresentatie: 63 minuten

© 2011 - 2024 ccdsmultimedia | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel