025. De winter.

Artikel 5 van 10
€ 18,75 (inclusief btw)

In de winter staat de zon vaak rood boven de horizon. De sneeuw stuift wervelend door de wegen en straten; de ruiten zijn van buiten met sneeuw beplakt, ijspegels hangen aan de dakrand. Het vriest dat het kraakt, de snijdende wind blaast over de met sneeuw bedekte velden. De boer zit met grote wanten aan op zijn tractor en hij slaat met zijn armen om de kou te verdrijven. Het bos is zwart, het bevroren ven ligt erbij als gestold lood. De wolken – eigenlijk zijn het vochtige, ijzige nevels-, hangen over het land; grote, zwarte kraaien vliegen in zwermen, met veel gekrijs op zoek naar voedsel. Het lijkt wel of alles slaapt in de natuur. Alles is kaal en wit bedekt, de velden, de bomen en struiken. 

Sjaals, mutsen, wanten, ze kunnen weer uit de kast. De lippenbalsem en de uiercrème liggen alweer klaar om de lippen en handen te beschermen. Vanuit het Oosten komt er nog een fors koufront dichterbij. De bovenste laag sneeuw is sterk genoeg om `s ochtends de mussen te dragen; ze lopen in het rond waar de sneeuw geruimd is, maar veel eten is er niet te vinden.

De winter heeft voordelen en nadelen voor ons mensen, maar ook voor de dieren.

Knaagdiertjes verstoppen zich onder een laag sneeuw om zich tegen de kou te beschermen. Ze graven een tunnel tussen de sneeuwlaag en de grond in. Hier vinden ze ook wat wortels of jong groen om aan te knagen. Zodra de dagen korter worden, houden sommige dieren een winterslaap. Het hart van de dieren maakt dan minder slagen, ze halen langzamer adem en de lichaamstemperatuur wordt dan ook een stuk lager. De dieren leven van de vetreserves die ze tijdens de herfst hebben gevormd. En van de gehamsterde voorraden.

Er zijn ook dieren die in de loop van de seizoenen van vacht veranderen. Zij krijgen in de winter dus een lekkere warme vacht en zo kunnen zij veel beter tegen de kou. Kijk maar naar de paarden en de schapen op het land. In het dierenrijk vinden allerlei aanpassingen plaats, om overwintering mogelijk te maken, zoals de vogeltrek en de winterslaap.

De winter is ook een fijn seizoen. Genieten van fietsen en wandelen als het koud, droog en open weer is. Je kunt je er op kleden en je krijgt er van die mooie rode wangen van. Ok.. ik ben het met je eens, het is niet altijd even leuk om door bevroren sneeuw te moeten banjeren, of als je autootje niet wil starten, of als je vingers pijn doen en tintelen.

Maar zeg nou eens eerlijk.. wat is er heerlijker dan na een middagje sneeuw- en ijspret een beker chocolademelk te drinken? Heb je weleens genoten van een boswandeling in de winter? Of van schaatsen, kinderen sneeuwpoppen zien maken of sneeuwballen zien gooien, vogeltjes in de tuin voeren, snert en stampotten eten...en bij de warme kachel zitten met een boek ?

Wanneer het een paar dagen vriest dat het kraakt en het ijs stevig is, geven de Nederlandse scholen wel eens "ijsvrij". Wij hebben het geluk om van zulke dingen te kunnen genieten, omdat we een dak boven ons hoofd hebben en de warmte kunnen opzoeken.

In februari en maart bloeit het sneeuwklokje. De bloem kondigt midden in de winter de komst van het voorjaar aan en door die contrasten geniet je nog meer van het nieuwe seizoen wat zich aanmeldt.

 

Duur fotopresentatie: 60 minuten

 

© 2011 - 2024 ccdsmultimedia | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel