027. Bokrijk een openluchtmuseum.

Vorige Artikel 7 van 10 Volgende
€ 18,75 (inclusief btw)

Het Provinciaal Domein Bokrijk is momenteel 550 hectaren groot en ligt te midden van uitgestrekte bos- en natuurgebieden. Het domein is het meeste gekend omwille van zijn Openluchtmuseum.

Het openluchtmuseum is een museum van opstallen, dat wil zeggen dat op het terrein karakteristieke, van elders afkomstige woonhuizen, boerderijen of industriegebouwen worden herbouwd, zodat deze kunnen worden bezichtigd.

Het Openluchtmuseum van Bokrijk werd op 12 april 1958 officieel geopend.

Een honderdveertigtal authentieke gebouwen vormen de kern van de erfgoedcollectie.   Naast deze gebouwen bestaat de collectie verder uit gereedschappen en alledaagse gebruiksvoorwerpen.

In het totaal omvat deze 30.000 stukken kwetsbaar erfgoed en getuigen van het dagelijkse leven van de 17e eeuw tot 1950. Het Openluchtmuseum telt 140 authentieke historische gebouwen. Hoewel het oudste gebouw van 1507 dateert, bestaat de collectie hoofdzakelijk uit bouwwerken van de late 17e tot einde 19e eeuw. De nadruk ligt in het bijzonder op landbouwhoven en -schuren. Daarnaast zijn ook dagelijks belangrijke gebouwen voor het dorpsleven (smid, school, kerk, herberg en handwerkersgebouwen) in de collectie opgenomen.

Het Openluchtmuseum maakt de geschiedenis tastbaar en `zelf beleefbaar`. Oude ambachten kan men aan het werk zien. Men toont onder meer mandenvlechten, wol verven, schoenmaken, houtdraaien, stro bewerken, vilten en hoeden maken. Acteurs verlevendigen op historisch correcte wijze de museumgebouwen en brengen het leven zoals het was, 100 jaar geleden. In het Openluchtmuseum is een snoepwinkel aanwezig waar men handgemaakt snoepgoed volgens oude recepten vervaardigt.

Duur fotopresentatie: 55 minuten

© 2011 - 2023 ccdsmultimedia | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel