018. Oud-Valkenburg met kasteel Schaloen en natuurgebied het Gerendal.

Vorige Artikel 8 van 10 Volgende
€ 18,75 (inclusief btw)

In Zuid Limburg tussen Valkenburg en Schin op Geul ligt het dorpje Oud Valkenburg, dat wordt omringd door prachtige natuur.

Kasteel Schaloen.

Buiten het kasteel en het terrein lokt het natuurschoon, een fijne wandeling in de omstreken. De net buiten de poort gelegen oude graanmolen hoorde vroeger bij het kasteel. Hier is nu een heemtuin met allerlei kruiden en gewassen gevestigd. Iets verderop vindt u de molenbeek, met uitzicht op het dorpje Oud-Valkenburg met zijn Sint Janskerk en een ander oud kasteel, m.n. het kasteel Genhoes. Aan de andere kant van de weg biedt het bijna 2000 hectare grote natuurgebied "het Gerendal" u een ruimte van rust, flora en fauna. U kunt ook door de kasteellaan met allemaal beuken via een bruggetje over de Geul naar de Kluis lopen door de bossen. De Kluis is een gebouw en tevens kapel, op een schitterende plek in het hellingbos gelegen en het was gedurende twee en een halve eeuw het onderkomen van kluizenaars.

 

Het Gerendal.

Het Gerendal is het beroemdste (bloemen) dal van Limburg. Waarschijnlijk zelfs van heel Nederland. Dankzij de gevarieerde, kalkrijke bodem groeien hier vele soorten wilde orchideeën. De orchideeëntuin in het Gerendal is te bezichtigen: in het bijzonder in het voorjaar is een bezoek aan de tuin zeer de moeite waard. Hier groeien alle planten, die ook in de rest van het gebied voorkomen. De meeste kalkgraslanden worden begraasd door een kudde Mergellandschapen. De hellingbossen, met soms verrassende uitzichten op het Geuldal en bloeiende hoogstamboomgaarden, zijn een bezoek meer dan waard.

 

Duur fotopresentatie: 51  minuten

 

© 2011 - 2023 ccdsmultimedia | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel